La Comarca de Matarranya «Grup reduït»

Sortida d'Igualada: 25 d'abril de 2021l

Circuit d'autocar - 4 dies en règim de Mitja Pensió - Hotel El Salt*** (Valderobres) - Guia acompanyant tot el viatges -  Totes les visites indicades a l'itineari.

630 €

Dia 1r.- Igualada  – Arnes – PN dels Ports – Calaceite – Valderrobres (254 km)
La primera visita serà en la població d’Arnès, porta d’entrada també al proper Parc Natural dels Ports de Beceit, i declarada bé d’interès cultural en la categoria de conjunt històric, la seva edificació més important és l’ajuntament d’estil renaixentista i del segle XVI, amb una església parroquial i castell d’estil gòtic. Ascendirem al Parc Natural amb vehicles 4×4 per a admirar el paisatge dels Ports i veient el camí que fa el riu Ebre fins a aconseguir la seva desembocadura. Dinar en un Restaurant i a la tarda
coneixerem Calaceite, capital cultural de la comarca del Matarranya, on el seu nucli urbà va ser declarat en 1973 Conjunt d’Interès Històric Artístic, que s’articula entorn de la plaça Major i el temple parroquial, des d’on parteixen tres vies principals que travessen la població i que connecten amb les capelles-portals, el de la Verge del Pilar, de Sant Antoni i la desapareguda Verge del Rosari. La seva estructura urbana té dos nuclis elevats originaris, la Torreta i es Castell i destaca l’abundància de cases pairals. Al llarg del s. XVIII i principis del XIX va haver-hi un període d’eclosió arquitectònica en el qual es van construir moltes cases (es poden observar els seus escuts en les portades) com a indici de prosperitat econòmica a causa del cultiu de l’olivera del qual ha estat històricament màxim productor de la zona. Trasllat al nostre hotel de Valderrobres per a la distribució de les habitacions. Sopar lliure.

Dia 2n.- Valderobres – Cretes – Beceit – Visita ciutat (33 km)
La primera parada d’avui serà Cretes, en el nucli urbà existeixen diverses zones de gran interès com la Plaça Major, que és el centre neuràlgic de la vida social, d’aquesta surt el carrer Major amb un marcat traçat dins de l’urbanitzat i compta amb edificacions del segle XV. Als afores trobem l’Ermita de la Misericòrdia, d’importància rellevant i construïda entre el XIV-XVI, embolicada de xiprers que ens donen la benvinguda, d’estil gòtic llevantí, amb uns certs elements del renaixement.
La seva visita és purament exterior i la seva ubicació elevada ens ofereix unes visites d’excepcional bellesa. Beceit serà el segon poble de la jornada d’avui, de visita obligada en la nostra ruta pel Matarranya, també declarat Bé d’Interès Cultural. Gran importància tenien els molins paperers que se situaven annexos al riu per a aprofitar el corrent del riu Matarranya, podent realitzar un paper d’alta qualitat que era usat per Goya entre altres. Avui dia, una de les fàbriques de llavors s’ha reconvertit en un centre expositiu d’art i cultura que van tenint de forma regular una certa activitat. En un passeig en els voltant i marcat per catorze estacions en forma de pilons coronats amb ceràmica, ens condueix a l’ermita de Santa Bàrbara, protagonista per Setmana Santa. Altres dos símbols d’importància de Beceit és el Portal de Sant Gregori, antiga entrada a la població d’origen musulmà i el pont sobre el riu Matarranya d’un sol arc i construït entre s. XV-XVII. Coneixerem Valderrobres, els seus
carrers componen un conjunt arquitectònic en el qual s’estén un nucli urbà des de l’Església Santa María La Major i el Castell fins al vessant del riu. A partir de l’any 1390 va començar el procés de emmurallat i fortificació del casc, construint-se també el Pont de pedra que dóna la benvinguda. Encara avui dia, es poden apreciar restes de les muralles antigues en diversos carrers del poble, especialment el Portal Vergós. Altres elements que mereixen esmentar-se en aquestes línies són el Palau, d’estil gòtic, la torre cantonera anomenada la Torre del Visco que es troba dins de l’antiga presó i l’Església de Santa María La Major, que forma un conjunt indissoluble amb el castell, presidint la zona més alta del barri antic i de l’estil gòtic peculiar que es realitzava en la Corona d’Aragó. La Casa Consistorial va ser construïda a la fi del segle XVI, pertany al mateix corrent constructiu que la major part dels ajuntaments del Baix Aragó i del Matarranya, que se situa en la plaça d’entrada a la fortificació medieval que tanca el nucli de la ciutat. El 1924 va captar l’atenció dels creadors del Poble Espanyol de Barcelona, que el van triar per a presidir la plaça principal i posteriorment va ser declarat Bé d’Interès Cultural.

Dia 3r.- Valderrobres – Fuentespaldas, Monroyo, Penyarroya de Tastavins, Rafales (66 km)
Després de l’esmorzar, iniciarem la jornada en Fuentespaldas, població composta per alguns elements que mereixen atenció, amb unes bones vistes del nucli des de la Torre dels Moros, un promontori elevat que permet una visualització del conjunt, tant la zona del Matarranya com de tota la població. L’entorn i les seves possibilitats d’activitats estan en concordança, destacant ciclisme, senderisme i altres esports d’aventura, però val la pena destacar per els més atrevits (i adaptat a tots els públics fins i tot persones amb mo bilitat reduïda) que aquí trobem la tirolina més llarga d’Europa i segona del món, on durant 2.0000 metres se’ns ofereix una visió excepcional de la zona (servei opcional). Continuarem la jornada en Monroyo (o Mont-Roig), lloc esmentat en “El Cantar del Mio Cid”, on la posició fronterera del lloc va servir com a descans en diverses ocasions després de les batalles amb els ducs de Barcelona. Un nucli històric amb limitades dimensions que el recorrerem de manera peatonal pels seus elements més destacables, com és el Portal de Santo Domingo, recentment restaurat i que forma part de les antigues muralles. Al voltant de la plaça Vella trobem diferents elements que mereixen donar-li esment: l’Hostal d’estil gòtic tardà de l’antic compte Borràs, l’antiga casa-palau de l’ordre de Calatrava, l’església de l’Asunción, la Llotja, l’Ajuntament, …. i altres llocs que descobrirem. La tarda la finalitzarem a Penyarroya de Tastavins. La nostra visita iniciarà al Santuari de la Verge de la Font que agrupa l’ermita antiga, l’ermita barroca i la hospederia. Segons una tradició, va haver-hi una aparició de la verge i va quedar petita ampliant-la en el segle XIV d’estil gòtic. Avui dia és un restaurant amb gastronomia elaborada i local on realitzarem el dinar amb un complet menú. Després d’aquest dinar que haurà estat un bon regal, ens dirigirem al nucli urbà, on els primers visitants van ser els dinosaures, trobem un centre d’interpretació amb una mostra d’un esquelet, realitzarem un recorregut marcat que és un museu a l’aire lliure passant per la presó, el punt gòtic i finalitzant en les Roques del Masmut, un monòlit de conglomerat declarat Lloc d’Interès Geològic amb unes parets verticals que formen una formidable mola rocosa i que és un important punt d’escalada molt frecuentat. De camí al nostre hotel, arribarem a Ráfales, la seva plaça Major està composta per dues zones que s’uneixen en forma de “L”, configurant una solució espacial de gran singularitat i bellesa on se situen l’edifici més monumental de la vila la Casa Consistorial o la Casa de la Vila.

Dia 4t.- Valderrobres – Torre del Compte – La Fresneda – Pinell de Brai – Igualada (250 km)
Emprendrem el retorn a la nostra ciutat, no abans coneixent dos llocs d’importància del Baix Aragó com és La Torre del Compte i la Fresneda. En el nucli urbà destaca la Plaça Major i el rellotge de sol de la població de la Torre del Compte, també és curiosa la llegenda que dóna origen a la denominació del lloc, en què un jove comte enamorat i no correspost, es va suïcidar, la seva mare va tapiar la porta i les finestres de la torre per a evitar que s’escapés la seva ànima i conten que en la nit de Sant Joan es pot sentir el seu lament, avui coincideix amb les festes de la població. Continuarem per la Fresneda, alguns visitants coneixedors de la Matarranya, diuen que no és la població més popular o coneguda, però potser si una de les més boniques o particulars, compta amb una Plaça Major amb els seus típics arcs, sota els quals trobem les scales de fusta que s’usen per a la recol·lecta de l’oliva on els vilatans les guarden en aquest lloc, per la dimensions d’aquestes. Conjunt coronat per les ruïnes d’un castell de l’ordre de Calatrava, compta amb estrets carrerons i un estil harmoniós en les façanes de les cases, amb finestres i portes pintades de blava. De retorn realitzarem una parada en Pinell de Brai, on aprofitarem per a visitar l’anomenada catedral del vi, es tracta d’una cooperativa vinícola d’estil modernista de gran importància arquitectònica realitzada per Cessar Martinell. Una gran obra mestra. Finalitzarem la jornada havent tornat a Igualada.

Preus per persona
En habitació doble :    595 €
Suplement sortida i tornada Igualada:  35€
En habitació individual:   675 €
Dte. + 60 anys 2%
Transport
Autocar còmode i confortable adaptat a l’ocupació del grup per tal de disposar de la màxima distancia de seguretat.
Guia-acompanyant expert en la ruta,Visites
Ascens amb vehicles 4×4 al PN dels Ports
Entrada a la Catedral del Vi amb degustació de vi modernistaServeis de Restauració
Esmorzars inclosos a l’hotel tipus buffet però amb possibilitat de ser modificat en funció de la normativa vigent
Dinars inclosos amb beguda i cafè i sopar a l’hotel (excepte primer dia)Hotels Previstos
Hotel El Salt (Valderobres)

Assegurances incloses
Assegurança de cancel·lació amb retorn total de l’import pagat excepte el cost de l’assegurança (20 €)
Assegurança d’assistència en viatge que cobreix totes les despeses d’hospitalització, transport i visites mèdiques.

Serveis no inclosos
Extres i propines
Serveis de sopar (excepte que s’especifiqui el contrari).

 

Petició d'informació

Nom i Cognom*
Correu electrònic*
Telefon*
Vull informació del viatge:
Missatge: